Vloerverwarming op tackerplaten
Met vloerverwarming op tackerplaten heeft u vloerverwarming en isolatie in één. De tackerplaten zijn isolatieplaten gemaakt van EPS-hardschuim (Expanded Polystyrene of Geëxpandeerd Polystyreen). In de volksmond ook piepschuim genoemd. Vloerverwarming op tackerplaten is qua kosten voordeliger dan noppenplaten en biedt uitstekende isolatie op gebied van warmte maar ook als het gaat om geluid.
Keuze uit 20, 25, 30, 35 en 40mm isolatie tackerplaten
Voordelen tackerplaten
We noemden al de perfecte isolatie qua warmte en geluid. Daarnaast bieden tackerplaten de volgende mooie eigenschappen:
- Geschikt voor elke soort vloerbekleding
- Houdt de warmte lang vast
- Geluidsdempend (26 of 28dB, afhankelijk van de dikte van de plaat)
- Installatie in één dag (bij zeer grote oppervlaktes doen we er iets langer over)
- Zeer geschikt voor appartementen vanwege de geluidsdemping / contactgeluiden
Leggen van een tackerplaten vloerverwarming
Vloerverwarming tackeren betekent niets anders dan het vastzetten van de buis op een daarvoor geschikte tacker/isolatieplaat.
Deze plaat heeft geluid reducerende en isolerende eigenschappen waardoor hij prima geschikt is in specifieke situaties. De bovenkant heeft een raster van 50mm blokjes zodat de buis volgens een vastgesteld patroon gelegd kan worden. Deze vloer wordt afgewerkt met zandcement of anhydriet.
Het tackeren van vloerverwarming gebeurt met 16mm buis.
Om werking in de vloer op te vangen, wordt er langs de randen isolatie geplaatst. Deze dient als buffer bij het uitzetten van de vloer waardoor er geen scheurvorming optreed.
Het leggen van tackerplaat kan op een enigszins oneffen ondervloer. De isolatielaag van de plaat zal kleine bultjes opnemen vanwege de zachtheid van het materiaal. Grote hoogteverschillen of eventueel aanwezig leidingwerk zijn niet te overbruggen en zullen derhalve verwijderd moeten worden. Na het plaatsen van de platen worden de raakvlakken afgewerkt met tape om zo een dicht geheel te krijgen. De buis wordt in een patroon op de plaat bevestigd. Dat gebeurt met tackernagels. Dit U-bochtje met weerhaakjes zorgt voor goede houvast op de plaat.
De buis wordt verlegd in een slakkenhuispatroon zodat een relatief koude retourleiding altijd naast een warme aanvoerleiding waardoor een egaal warme vloer ontstaat. Bij glazen puien en tuindeuren wordt de buis dichter op elkaar gelegd in een meanderpatroon als een zogenaamde warmtezone. Hierdoor wordt op deze plaats meer warmte gegenereerd waardoor de kouval van het glas opgevangen wordt.
Waarom vloerverwarming op tackerplaten?
Vloerverwarming zelf kent een aantal hele mooie voordelen. Het is ten eerste energiezuinig maar door de aangename omgevingswarmte geeft het ook een prettig leefklimaat. Kiest u voor vloerverwarming als hoofdverwarming, dan zijn radiatoren overbodig. En dus meer ruimte in huis.