• darkblurbg

Vloerverwarming binden op staalnet

Bij het binden op staalnet spreken we van een "traditioneel systeem".

Dit omdat in de eerste systemen vloerverwarming deze montagemethode toegepast werd. De buis wordt hierbij op een staalnet vastgemaakt en in een patroon verlegd. Eventueel kan er onder het staalnet isolatie en/of reflectiefolie geplaatst worden om het geheel effectiever te laten functioneren. Na het plaatsen van de buis kan de vloer worden afgewerkt met zand-cement.

Om werking in de vloer op te vangen, wordt er langs de randen isolatie geplaatst. Deze dient als buffer bij het uitzetten van de vloer waardoor er geen scheurvorming optreed.

Infrezen en binden

Vaak wordt gedacht dat er bij een aanbouw het beste een ingefreesd (bestaande bouw) en een traditioneel (nieuwbouw) systeem gecombineerd kunnen worden. Dat is een foutieve gedachte. De reactietijd van beide systemen ligt ver uit elkaar waardoor beide delen niet even warm aanvoelen. Dat leidt tot klachten. Het beste is om in een dergelijk geval in de nieuwbouw de dekvloer te storten en dan, na een droogtijd, de vloerverwarming ook daar in te frezen.

Legging van de buis

De buis wordt verlegd in een slakkenhuispatroon zodat een relatief koude retourleiding altijd naast een warme aanvoerleiding waardoor een egaal warme vloer ontstaat. Bij glazen puien en tuindeuren wordt de buis dichter op elkaar gelegd in een meanderpatroon als een zogenaamde warmtezone. Hierdoor wordt op deze plaats meer warmte gegenereerd waardoor de kouval van het glas opgevangen wordt.